Blog: Iyengar van Jon Doppen

Iyengar:

Grote borstelige wenkbrauwen, heldere ogen en een borstkas die niet van deze wereld is. Dat is wat er in mijn hoofd opkomt als ik denk aan Mr Iyengar. Hoewel ik de man nog nooit in levende lijve heb gezien (en helaas ook nooit zal kunnen, de man is overleden in 2014) maakt hij met zijn verschijning op plaatjes en foto’s alleen al een enorme indruk op me. Laat staan wat hij allemaal heeft gedaan en teweeg heeft gebracht binnen de yogawereld. Het is nooit zijn bedoeling geweest om een aparte stroming te creëren, maar feit is: Iyengar yoga is er en… I love it!!
Ik viel direct voor Iyengar yoga, na de eerste les was ik verkocht. De aandacht voor de uitlijning, de beschrijving van de techniek, de uitdaging van het langer in een houding staan. Ik noem het soms ook wel: nerdy, geeky, science yoga.. Ik hou van deze vorm van zelfonderzoek. Iyengar yoga is geknipt voor degenen die gegrepen zijn door yoga en de asana’s vele malen willen doen! Je leert HOE je een asana moet doen en hoe hij past bij JOUW lijf. Je leert hoe je een asana op verschillende manieren kunt doen zodat je accenten op verschillende dingen kunt leggen. En… je leert in je lijf zijn. Hier en nu! Zonder gedoe! Door alle aanwijzingen van de docent kun je niet anders dan hier op je mat zijn. Ook met je hoofd. Het mooie is ook: als je fysiek bezig bent met asana’s, gebeurt er op den duur in je hoofd vanzelf ook wat. Je kunt het niet tegenhouden. De spirituele ontwikkeling volgt op het bewustzijn dat je creëert door de yogahoudingen. En ineens betrap je jezelf erop dat je let op je voedingspatroon, dat je steviger in het leven staat als je iets naars overkomt of dat je ineens bewuster bent van jezelf in relatie tot anderen. Stiekem is het.. dat bewustzijn dat glijdt als honing door je brein en emoties. En blijft plakken. Maar ook: hoe mooi! Focus je maar op het strekken van dat been.. de rest komt vanzelf.

Bij het Yoga Festival Utrecht wordt er ook Iyengar yoga aangeboden. Ga erheen en ervaar de nuchtere ‘hier en nu zonder gedoe’ yoga met een vleugje humor en ontdek wat Iyengar voor jou kan doen..

Jon (intermediate junior 1 Teacher)