Jorine Tieleman

Na een reis door India ben ik verliefd geworden op de yoga filosofie. Waar de yoga zoals we het beoefenen in het westen een onderdeel van is. Yoga leert mij balans te vinden. Het pad van het midden te bewandelen. In iets wat zo eenvoudig klinkt als de ademhaling vind je al twee tegenpolen. De inademing die staat voor actie en ruimte maken, daarop volgt de uitademing die je laat ontspannen en verdiepen. Die beweging op de ademhaling laat je in het moment zijn. Tekens balancerend in het midden, geen voorkeur voor links of rechts. Meegaan met de stroom, meegaan met wat je nodig hebt.

Op het Yoga Festival Utrecht neem ik je mee in een ochtend yoga routine. De 5 elementen flow, ook wel de dans van Shiva en Shakti genoemd. Men zegt dat deze 4000 jaar geleden in het afgelegen dorpje Assam in de Himalaya is ontstaan. Door iedere ochtend deze oefeningen met een yogi te doen hielden ze lichaam en geest gezond.

Peter Clifford heeft de oefeningen meegenomen naar het Westen. Ik heb de flow van Afke Reijenga mogen leren. Het is een heerlijke ochtend routine om de nacht uit je lichaam te bewegen. De energie door je lichaam te laten stromen en je zo klaar te maken voor de dag.

Kom je ervaren wat een start van de dag met de 5 elementen flow jou brengt?

X

Jorine Tieleman